Op 22 februari organiseren we een (gratis) evenement speciaal voor leerkrachten:

LEREN DOOR TE MAKEN:
Ieder kind een maker

13:00 Inloop met een lekker broodje en koffie / thee
13:30 Inspirerend verhaal door Felienne  Hermans TU/Delft
13:45 Workshop ronde 1
14:30 korte pauze
14:45 Workshop ronde 2
15:30 Pauze met enthousiast verhaal door Arjan van der Meij
16:00 Workshop ronde 3
16:45 Afsluiting

Inschrijven kan alleen nog op de reservelijst. Het maximaal aantal inschrijvingen is inmiddels bereikt.
aanmelden kan via deze link
Info & organisatie: Eduquipment: Paula van Wijk, tel 0631-220 832

Info over de workshops:

Maakotheek Suzanne Algra en De Onderwijsinnovator René Terhoeve
Bieden de volgende workshop: Maakonderwijs op jouw school; hoe doe je dat?
Maakonderwijs op jouw school; hoe doe je dat? Je hebt gehoord over Maakonderwijs en wilt er (wellicht) ook mee aan de slag. In deze workshop gaan we natuurlijk zelf maken, maar laten we ook zien hoe je snel en eenvoudig Maakonderwijs op jouw school kan invoeren en uitbreiden.
Geschikt voor onder- midden en bovenbouw

Meeple, Joke Visschedijk:
In deze workshop gaan we aan de slag met het creëren en maken van uitdagende hoeken voor jonge kinderen waar ze zelfstandig kunnen experimenteren, ontdekken en maken. Denk aan knikkerbanen en kettingreacties om zwaartekracht en oorzaak-gevolg te ontdekken, een windtunnel om te experimenteren met luchtweerstand en zweven en een staand frame waarmee kinderen hun eigen waterbanen en knikkerbanen kunnen ontwerpen. Hiermee stimuleer je kinderen niet alleen tot maken, maar ook tot onderzoeken en ontwerpen.
Geschikt voor onder- en middenbouw

READY! Lab Zoe Reddy
Wat is new mediakunst? Een introductie workshop over new media kunst en hoe je creatief kunt zijn met new media tools en theorieën.
READY! is het lab voor kunst, techniek en experiment. In deze 45 minuten durende workshop maak je kennis met mediakunst. Je zal onderzoeken hoe techniek en kunst kunnen worden gecombineerd om het creatieve denkproces te ontwikkelen. Je krijgt er informatie en voorbeelden en ga ook zelf aan de slag om dit creatieve proces zelf te ervaren.
Geschikt voor midden- en bovenbouw

Wetenschapsknooppunt Leon Dirks
Workshops Mystery Bags
Tijdens deze workshop zullen de deelnemers aan de hand van de zogenoemde “Mystery Bags” aan de slag met ontwerpend leren. Middels ontwerpend leren krijgen leerlingen de kans om hun talenten en 21ste -eeuwse vaardigheden te ontwikkelen, zoals nieuwsgierigheid, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Met een vaste set materiaal bedenken en maken de deelnemers oplossingen voor een ontwerpvraag. De materialen en ontwerpvragen verschillen voor veel gevarieerde oplossingen. De opdrachten zijn praktisch en laagdrempelig en daardoor direct toepasbaar in de klas. Het maakt niet uit of u lesgeeft aan kleuters, midden- of bovenbouw: er is voor elk wat wils.

FutureNL: Codeuur Scratch Rekenen,  Codeuur Scratch Taal en ‘Codeuur Scratch Creatief‘. Felienne Hermans, Koos de Boer en Marileen Smit
Leren programmeren wordt steeds belangrijker, juist ook op de basisschool. Programmeren leidt kinderen niet op tot programmeur, maar ontwikkelt digitale vaardigheden waar ze later in elk beroep profijt van hebben. Programmeren is ook een manier van denken. Dit wordt ook wel computational thinking genoemd.
In deze workshop maak je kennis met de programmeeromgeving Scratch. Je gaat aan de slag met één van de drie mogelijkheden: scratch rekenen, scratch taal of scratch creatief. Een leuke en laagdrempelige manier om te ervaren dat programmeren rekenen- en taalonderwijs kan versterken en het creatief denken stimuleert.
Geschikt voor midden- en bovenbouw

LAB Rotterdam ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met kennis en apparatuur op het gebied van oa. 3D-printen, lasersnijden en programmeren. Ze helpen PO- en VO-scholen op diverse manieren bij de implementatie van techniek in het onderwijs. LAB Rotterdam geeft 2 vandaag workshops:

Programmeren met LEGO Mindstorms EV3 in de klas (Lab Rotterdam)
LEGO Mindstorms EV3 is een uitstekend doordacht leermiddel voor kinderen vanaf groep 7. Leerkrachten en docenten gaan in onze workshop, na een korte introductie, werken met een basisrobot en de intuitieve programmatuur. Vanuit onze ruime ervaring beantwoorden we verder graag alle vragen over de inzet van LEGO Mindstorms in de klas.

3D-ontwerpen en -printen (Lab Rotterdam)
De 3D-printer blijft fascineren. Ontwikkelingen in techniek en toepassingen gaan gewoon door. Het ligt voor de hand dat leerlingen ook met deze techniek in aanraking komen, en op zijn minst de mogelijkheden leren kennen. Wij behandelen in de workshop twee softwareprogramma’s, die door hun eenvoud en prijs snel te leren en inzetbaar zijn. Deelnemers maken op hun eigen laptops een eigen Tinkercad-account aan.

PlugnMake Fablab Delft: Escher gaat 3D
“Escher gaat 3D”, de integratie van 3D printen en verschillende vakken. Je gaan zelf aan de slag  zodat je snel met je leerlingen aan het werk kunt.  Je gaat leren om een “materieel schilderij” van een mozaïekwerk in Escher stijl te creëren. Hierbij combineer je handtekenen, digitaal modelleren en 3D printen. De workshop waarbij kunst, rekenen/wiskunde en ontwerpen worden samengevoegd.
Deze workshop is geschikt voor onder-, midden- en bovenbouw

Klooikoffers – Janneke Breedijk
Lekker samen klooien!
Wat is maken, waarom is het belangrijk en hoe kun je het toepassen in jouw lessen?
Het is belangrijk dat kinderen als creatieve producenten opgroeien en niet alleen als consumenten. Wat is de relatie tussen kennis en creativiteit? Is kennis belangrijk? Of gaat het meer om gevoel en zelfvertrouwen? Of gaat het om de combinatie?  Deze workshop is interactief en heeft natuurlijk een hoog maakgehalte. Maak kennis met de Makeredmovement en natuurlijk met de Klooikoffers!
Geschikt voor onder- midden en bovenbouw